Szkoła Podstawowa nr 340 im. Profesora Bogusława Molskiego w Warszawie
Szkoła Podstawowa nr 340
im. Profesora Bogusława Molskiego w Warszawie


      W odpowiedzi na apel Fundacji Dobre Życie Szkoła Podstawowa nr 340 im. Profesora Bogusława Molskiego dołączyła do obchodów kampanii promującej zdrowe odżywianie: „ Tydzień Dobrego Chleba i Zdrowego Życia w Szkole”.
W tym roku nasza szkoła została wybrana spośród wielu zgłoszonych, aby rozpocząć VI edycję Ogólnopolskiej Kampanii.
      Obchody rozpoczęły się 16.10.2014 o godzinie 12.30 wystąpieniem Pani Dyrektor Małgorzaty Osieckiej, która po powitaniu gości, licznie przybyłych uczniów i nauczycieli oddała głos inicjatorce akcji Pani Walentynie Rakiel Czarneckiej.
Z przygotowanej przez Panią Prezes Fundacji Dobre Życie prezentacji multimedialnej zgromadzeni dowiedzieli się wielu ciekawych informacji dotyczących historii chleba w Polsce, jego prozdrowotnych właściwości, a także mogli usystematyzować swoje wiadomości na temat zdrowego żywienia.
      Następnie głos zabrali zaproszeni goście. Pan dr Henryk Piesiewicz - ekspert od produktów zbożowych opowiedział zebranym o szczególnych prozdrowotnych właściwościach prawdziwego chleba na zakwasie, a także o amarantusie nazywanym zbożem XXI wieku.
      Kolejną prelegentką była Pani Ewa Brzezińska – mistrz piekarstwa. W swoim wystąpieniu przybliżyła wszystkim technologię produkcji chleba, do którego używa się jedynie zdrowych produktów, bez dodawania sztucznych polepszaczy.
      Kolejnym punktem Inauguracji był występ artystyczny przygotowany przez uczniów klasy 2d, którzy z ogromnym zaangażowaniem przeczytali wiersze napisane przez swoich rówieśników traktujące o konieczności spożywania jedynie zdrowego żytniego chleba, zamiast ogólnie dostępnego pszennego pieczywa.
      Punktem kulminacyjnym Inauguracji była degustacja produktów przygotowana przez Panią Rakiel Czarnecką. Na stołach znalazły się zdrowe produkty opatrzone logo „ Poznaj Dobrą Żywność” . Pośród nich można było spróbować: prawdziwe wiejskie masło, smaczne wędliny, pyszne twarożki robione własnoręcznie przez Panią Prezes, cieszące sie największą popularnością u dzieci ogórki konserwowe, ale nade wszystko prawdziwy chleb. Pieczywo zostało dostarczone przez piekarnię PUTKA ( od lat sprzyjającą akcji), a także przez Piekarnię WACYN z Radomia, które osobiście przywiozła Pani Ewa Brzezińska, współwłaścicielka piekarni.
      Podsumowaniem Inauguracji były uśmiechnięte twarze dzieci i brawa którymi nagrodzono wszystkich przygotowujących to szczególne wydarzenie w szkole, a także piękne przystrojenie auli pracami plastycznymi wykonanymi na konkurs szkolny „ Zdrowy chleb”.

















Informacje przygotwała p. Agnieszka Hałaczkiewicz
na stronie opublikowała Agata Ziemek