Szkoła Podstawowa nr 340 im. Profesora Bogusława Molskiego w Warszawie
Szkoła Podstawowa nr 340
im. Profesora Bogusława Molskiego w Warszawie


      Dnia 18 maja 2015 r. w naszej szkole odbyły się warsztaty gotowania w klasie 6 b, prowadzone przez pierwszą w Polsce Szkołę gotowania dla dzieci "LITTLE CHEF". Odbyły się one w ramach kampanii "WIEM, CO JEM", przy współpracy ze stołówką szkolną prowadzoną przez "SunRest". Tematem przewodnim warsztatów było: "Zdrowe śniadanie", a celem -nauka praktycznego stosowania zasad prawidłowego żywienia na co dzień.
      Zajęcia poprzedzone były pogadanką na temat zasad savoir - vivre zachowania się przy stole. Przez półtorej godziny pod okiem trenerów ze Szkoły gotowania uczniowie przygotowali dwie potrawy. Pilaw z kaszą kuskus z suszonymi morelami, świeżymi ziołami, migdałami, czosnkiem, cebulą i cytryną oraz omlet z serem, groszkiem również z ziołami.
Na koniec odbyła się wspólna degustacja tych dań.
      Warsztaty sprawiły dzieciom wiele radości. Wzbogaciły ich wiedzę, jak należy zachować się przy stole, jak przygotować samemu wartościowe, zdrowe śniadanie oraz w jaki sposób estetycznie je podawać. Przekonały wszystkich, że warto przestrzegać i stosować zasady prawidłowego żywienia na co dzień.











Informacje przygotowała p. Aleksandra Ciemięga
na stronie opublikowała Agata Ziemek